top of page
Sök

Möt David Andersson

Uppdaterat: 17 okt. 2018

David Andersson berättar vad han tycker om ZoCom.

Den här veckan får ni lära känna den gôr-goa Göteborgaren David och ta del av hans erfarenheter och råd. Han växte upp norr om Göteborg men är numera bosatt på Hisingen. David flyttade dit när han utbildade sig till civilingenjör inom datateknik vid Chalmers. Han är en varm person som bjuder på många skratt, vilket kanske faller sig naturligt i och med att han kommer från Sveriges humorstad. David har varit en viktig del av ZoCom-familjen i två år!   


Hur kommer det sig att du började arbeta hos ZoCom och kan du beskriva ditt arbete?

Siktet har sedan studietiden legat på programmering och det finns vanligtvis två inriktningar att välja mellan. Antingen kan man arbeta med utveckling inom ett företag, eller så kan man ta sig an programmeringsuppdrag som konsult. ZoCom däremot erbjuder en tredje väg och det är den jag valde att ta. Jag jobbar som IT-lärare och undervisar i två olika ämnen: Frontend JavaScript och backend C#.


Jag tycker det är roligt att undervisa och att skapa tentor. Det är däremot inte lika roligt att rätta tentorna, haha. Det bästa med arbetet varierar, men när man har motiverade studenter blir det lite extra kul. Förberedelser är ett moment som kräver mycket tid. Här måste vi bli ännu bättre på att utbyta kunskaper och erfarenheter kollegor emellan. Vi måste kontinuerligt jobba för en bättre kommunikation samt en stärkt arbetskultur där man hjälper varandra. Jag undervisar fyra dagar i veckan och ägnar en dag åt förberedelser. Då gäller det att man får ut maximalt av förberedelsedagen och för det krävs samarbete och kommunikation. Dock kan det vara värt att nämna att det är tack vare att ZoCom använder sig av labbhandledare som jag kan ha en förberedelse dag i veckan. Labbhandledaren erbjuder stöd åt mig och variation för studenterna. Detta är ett bra sätt att få in nya talanger på.


Varför ska man arbeta för ZoCom?

För att det är både roligt och givande att arbeta med utbildning, men även för att man får bra kollegor. Att kollegorna också jobbar med utbildning gör att vi kan ha ett utbyte av material och erfarenheter.


Vilket är ditt bästa råd till nya konsulter?

När du kommer in i klassrummet har studenterna en förväntan på dig. Studenterna tänker att: ”Här kommer någon som har något att erbjuda och som kommer att lära mig något." Eftersom studenterna har en förväntan, så är det ganska enkelt att falla in i lärarrollen. Det är även viktigt med förberedelser. Inför första lektionen, förbered med en checklista.


Davids checklista för den första lektionen:

1. Ta med en HDMI-kabel!

2. Presentera dig själv! Detta kan kännas självklart, men är lätt att glömma när man känner sig nervös.

3. Presentera ZoCom. Berätta lite om företaget, vad vi gör och vilka vi är.

4. Berätta om utbildningen. Visa en översikt över vilka kurser studenterna ska gå igenom under sina två år. Gå sedan in på den aktuella kursen och hur den passar in i helhetsbilden.

5. Berätta lite om hur tentor och inlämningar kommer att gå till.

6. Nu är det dags för en 15-minuters paus. Låt studenterna sträcka på benen och smälta information du just gett dem.

7. Kör igång med kursen! Blanda föreläsning, demo och självständiga övningar.
bottom of page